Budincă de tăieței cu brânză dulce

07/03/2018

 

Budincă de tăieței cu brânză dulce
Timp de pregătire
15 mins
Timp de gătire
35 mins
Timp total
50 mins
 

Budinca de taieței cu brânză dulce sau “Vargabeles” cum este cunoscută în Ardeal, este o rețeta clasică, moștenită de la bunici. Este una din rețetele care și-au găsit locul în cartea nostră de bucate  incă de la început.  Este un desert care poate fi consumat cald, alături de un glob de înghețată de vanilie sau rece. pudrat cu zahăr. Oricum, va fi cu siguranță pe placul tuturor!

Fel: Desert
Din bucătăria:: Românească
Porții: 4 porții
Ingrediente
  • 400 g tăieței lași cu 8 ouă
  • 800 g brânză de vaci grasă Brădet
  • 200 g stafide
  • 1 fiolă esență de rom
  • 400 ml apă
  • 5 buc ouă mari
  • 150 g zahăr tos
  • 150 g zahăr pudră
  • 2 linguri coajă de lămâie
  • 1 buc păstaie de vanilie
  • 1 vărf de cuțit praf de sare
Instrucțiuni
  1. Mai întâi punem stafidele la rehidratat în 400ml de apă fierbinte și rom. Separăm ouăle. Frecam gălbenușurile cu 150g zahăr pudră și vanilia, 10 minute cu mixerul la viteza mare, până își dublează volumul și avem o cremă de consistența unei alifii. Adăugăm brânza de vaci, stafidele, coaja de lămâie și amestecăm.

  2. Fierbem cele 400g tăieței lați în 4 litri apă clocotită, 6 minute, urmând instrucțiunile de pe ambalaj. Scurgem bine tăiețeii și îi adăugăm peste amestecul de brânză. Omogenizăm. și adăugăm albușurile bătute spumă cu 150g zahăr tos și un praf de sare. Spuma de albușuri se adaugă treptat și se încorporează cu spatula sau lingura de lemn, încet, cu mișcări de împăturire.

  3. Turnăm compoziția în forma de copt unsă cu unt sau cu spray non-stick. . Nivelam cu spatula. Coacem Budinca de tăieței cu brânză dulce 30-35 minute la 180°C sau până e frumos rumenită și face o crustă crocantă.

Poftă bună!
  • Dacă folosiți o branză de vaci cremoasă, nu este nevoie să adăugați smântână în compoziție. Daca folosiți o brânză de vaci mai slabă sau bulgărași, vă sugerez să adăugați și 3-4 linguri de smântînă în brânză. Astfel devine mai cremoasă și se intinde mai ușor.
  • Stafidele sunt optionale, dar combinația de brânză de vaci, gălbenuș, stafide și vanilie are ceva special.
  • Pentru ca Budinca de tăieței cu brânză dulce să fie mai ușor de feliat și să își păstreze forma, este ideal să o lăsăm să se răcească înainte de feliere.
  • Puteți să presărați nuci sau felii de migdale înainte de a da budinca la cuptor. Puteți de asemenea să îi faceți și crustă crocantă din 150g biscuiți măcinați, 50g unt topit și o linguriță de scorțișoară. 

Poftă bună! Rețetă preluată de pe site-ul: www.teoskitchen.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *