Budinca de taieței cu brânză dulce sau “Vargabeles” cum este cunoscută în Ardeal, este o rețeta clasică, moștenită de la bunici. Este una din rețetele care și-au găsit locul în cartea nostră de bucate incă de la început. Este un desert care poate fi consumat cald, alături de un glob de înghețată de vanilie sau rece. pudrat cu zahăr. Oricum, va fi cu siguranță pe placul tuturor!
Mai întâi punem stafidele la rehidratat în 400ml de apă fierbinte și rom. Separăm ouăle. Frecam gălbenușurile cu 150g zahăr pudră și vanilia, 10 minute cu mixerul la viteza mare, până își dublează volumul și avem o cremă de consistența unei alifii. Adăugăm brânza de vaci, stafidele, coaja de lămâie și amestecăm.
Fierbem cele 400g tăieței lați în 4 litri apă clocotită, 6 minute, urmând instrucțiunile de pe ambalaj. Scurgem bine tăiețeii și îi adăugăm peste amestecul de brânză. Omogenizăm. și adăugăm albușurile bătute spumă cu 150g zahăr tos și un praf de sare. Spuma de albușuri se adaugă treptat și se încorporează cu spatula sau lingura de lemn, încet, cu mișcări de împăturire.
Turnăm compoziția în forma de copt unsă cu unt sau cu spray non-stick. . Nivelam cu spatula. Coacem Budinca de tăieței cu brânză dulce 30-35 minute la 180°C sau până e frumos rumenită și face o crustă crocantă.
Poftă bună! Rețetă preluată de pe site-ul: www.teoskitchen.ro