În primul rând dieta keto este un tip de alimentație în care corpul își ia energia din grăsimi, în loc de glucoză. Iar pentru a reuși acest lucru, trebuie eliminat din alimentație atât zahărul rafinat (cel adăugat), cât și zahărul natural. Asta înseamnă că vei elimina din alimentația ta produse precum zahărul, orezul, cerealele, pâinea, pastele, fructele dulci, cartofii etc. Și totodată vei mânca mai multe grăsimi sănătoase din ouă, brânzeturi, iaurt gras, unt, carne, nuci, alături de fructe de pădure și multe, multe legume.
Atunci când vorbim despre lapte și produse lactate, inevitabil discutăm și despre lactoză.
Lactoza este zahărul natural care se găsește în lapte. Mai exact este un dizaharid, alcătuit dintr-o moleculă de galactoză și una de glucoză. Laptele crud conține lactoza în cantități prea mari pentru a fi consumat în dieta ketogenica.
Însă din lapte se obțin diferite produse prin fermentarea lui, așa numita fermentare lactică ( provocată de bacterii lactice). Prin acest proces glucidele (carbohidrații) din lapte sunt transformate în acid lactic. Astfel unele dintre ele, fiind mai sărace în carbohidrați decât laptele, devin potrivite pentru o dietă bogată în grăsimi.
Lactatele sunt alimente cu valoare nutriționala superioară, iar includerea lor adecvată în dietă poate avea unele beneficii.
Printre acestea se numără:
Știm că în dieta keto se consumă mai puțin de 30 g de carbo pe zi.
Adevărul este că poți să consumi cantități mici de produse lactate în dieta keto, cu condiția să ai grijă la cantitate și la numărul de carbohidrați pe care îl conțin. De asemenea ține cont de faptul că lactatele nu conțin fibre, prin urmare toate glucidele sunt reprezentate de zaharuri.
Sunt unele persoane care nu tolerează produsele lactate, sau pur și simplu nu le fac bine atunci când le consumă într-o alimentație keto.
Aceste cazuri pot fi:
-constați că durează mai mult până să fii complet adaptat la cetoză
-ești la keto de ceva vreme, dar greutatea ta stagnează
-ai probleme ale pielii precum acneea, dermatita etc
-ai intoleranta la lactoză.
În concluzie, poți consuma mici cantități de lactate în dieta keto, dacă consideri că îți fac bine și nu te regăsești în niciuna dintre aceste situații.
(articol preluat de pe www.nutriblog.ro)