Studiile demonstrează faptul că în cazul unui adult care consumă mai multe lactate, aportul de substanțe nutritive cheie (proteine, magneziu, calciu, acid folic, vitaminele B1, B2, B6, B12, A, D și E) crește împreună cu numarul porțiilor de lapte.
Calciu și proteine
În compoziția lactatelor se găsesc într-o cantitate impresionanta calciul si proteine. Laptele, iaurtul, brânza telemea și alte tipuri de brânză oferă organismului o cantitate semnificativă de proteine și calciu. O ceașcă de iaurt degresat oferă o treime din aportul zilnic de calciu recomandat, împreună cu un procent semnificativ din totalul de proteine necesar într-o zi, organismului uman.
Densitatea osoasă
Consumul de calciu din alimente, față de utilizarea suplimentelor medicamentoase pare să aibe o acțiune mai bună pentru sistemul osos. Conform unui studiu care a analizat modificarea consistenței și densității osoase la fetele cu vârsta cuprinsă între 10-12 ani ale căror diete au fost completate cu brânză, calciu sau calciu cu vitamina D – s-a demonstrat că grupul care consumă mai multă brânză avea creșteri mai mari ale masei osoase față de celelalte două.
Tensiunea arterială
Cercetatorii spanioli au realizat un studiu pe un lot de peste 5000 de adulți și au descoperit faptul că cei care au consumat produse lactate degresate sau cu un nivel redus de grăsimi, aveau cu 54% mai puține șanse să dezvolte hipertensiune arterială în urmatorii doi ani, decât cei care au consumat cantități mici de lactate. Se presupunea că între calciu și tensiunea arterială există o strânsă legătură. Dar specialiștii au demonstrat că doar calciul prezent în produsele lactate cu un nivel scăzut de grăsimi poate să influențeze valoarea tensiunii arteriale. Explicația ar fi că proteinele din lactatele degresate sau cu un conținut scăzut de grăsime (cazeină și zer) au o acțiune similară cu cea a medicamentelor care contribuie la scăderea tensiunii arteriale.
Sindromul metabolic
Cercetătorii au confirmat în urma unor studii de mare amploare că persoanele care consuma multe produse lactate degresate (lapte, iaurt, brânză) sunt mai puțini susceptibili să se îngrașe și să manifeste sindrom metabolic – un grup de simptome care s-a dovedit a crește riscul dezvoltării diabetului și a bolilor cardiovasculare.
Greutatea
În urma unor analize recente, specialiștii au remarcat că deși o analiză a consumului global de calciu nu poate fi asociată cu scăderea în greutate, există totuși tot mai multe dovezi că, calciul conținut de produsele lactate are un rol important în menținerea greutății corporale.
Orice persoană ar trebui să consume zilnic lactate, de la iaurt, lapte, telemea, etc.